Thursday, January 31, 2013

Antara Cerita Syiar dan Syariat

0 comments

Sedang hangat dihentam di Facebook dan Youtube sekarang sebuah drama yg bajet Islamik yg ditayang di Astro Prima...Aku juz tgok video promo citer ne je...Tapi logiklah kenapa ianya dikecam hebat...

So, apa yg perlu kita nilai ialah bagaimana nak membezakan antara cerita syiar dan syariat..Yaa,..kebanyakan cerita Islamik yg dihasilkan lebih fokus kepada syiar2 Islam tetapi syariat dan hukam hakam diabaikan...jadi,mesej islam itu xdapat disampaika dengan baik. MATLAMAT TIDAK MENGHALALKAN CARA...Biarpun tujuannya baik, namun perlaksanaannya juga harus didasarkan dengan kesucian syariat Islam itu sendiri...Islam itu bukan semata-mata dgn teori, tetapi perlu dipraktikkan. Ciri pemakaian niqab sering dijadikan label utama bg watak heroin dlm sesebuah filem...tapi apakah nilai pd niqab itu yg ingin disampaikan jika xkena cari dlm masa yg sama tetap tebarruj.


By the way, aku respect dgn cerita ini (Ketika Cinta Bertasbih), syariat dan syiar Islam sama2 dititikberatkan...At least, nampak bagaimana sucinya Islam menjaga perhubungan antara lelaki & wanita:


Jawapan UAI :

So, marilah sama2 kita doakan semoga Allah memelihara kita dan seluruh masyarakat Islam agar tidak ditindas oleh pemikiran2 jahiliyyah. Semoga negara kita akan dipimpin oleh pemerintahan Islam suatu hari nanti...Yakinlah Islam mampu mengubat  segala penyakit yg melanda masyarakat kita hari ini.TAKBIR!