Wednesday, August 03, 2011

'Dia' Datang Lagi...Rindu Tak Terkata

0 comments
Salam Semua,
Sedar x sedar dah masuk seminggu umat Islam berpuasa.
Ermmm... Memang smue umat Islam menanti-nantikan'nya'
Yer laaa,byk ganjaran yg dijanjikan oleh Allah dalam'nya'
Alahai...rugi sungguh laaa sape2 yg membiarkan 'dia' berlalu begitu camtu ja tanpa any effort utk improve hubungan Rabbaniah dgn Penciptanya....

"Cepat,cepat...bukak TV...Tgok pengumuman posa...."

"Saya,penyimpan mohor besar raja2 melayu dengan ini mengisytiharkan besok puasa...." (Asanya tahun ne dah tukaq org dah kot...hihi...)
Haaaa...apa lagi....Sonok di hati xterkira...Subhanallah...Indah sungguh malam pertama di bulan mulia ne...
Rasa sayu je...Lepas je waktu maghrib,smue umat Islam berpusu-pusu memenuhi masjid...(Masjid kat umah sewa ana ne fulll sampai kna sembahyang tepi longkang...Waaaaa)



Haaa...dalam bulan posa ne, da most important thing mestila kta kne posa...Puasa pulak bukan la just tahan makan n minum...Actually,puasa ne ada 3 jenis...1st, dipanggil PUASA AWAM...Puasa Awam adalah puasa orang2 yang juz menahan lapar dan dahaga...Sedangkan anggota2 badan still melakukan dosa2 spt mengumpat,tidak menjaga pandangan, dan sebagainya...2nd, PUASA KHOWAS. Puasa Khowas meant puasa orang2 yang menahan lapar dan dahaga n juga jge mata,telinga,tangan,kaki dsb drpd melakukan maksiat n dosa.3rd, PUASA KHOWASUL KHOWAS...Haaa, Puasa Khowasul Khowas adalah puasa para anbiya,para rasul...Posa ne adalah martabat yg paling highest di sisi Allah...Seronok kan kalau dpt puasa martabat mcm ne...huhu




Dlm bulan Ramadan ne,jgn buang masa jaa..Isikan masa kta dgn amalan2 yg mendekati Allah...Nampak mcm kecil...Tapi,masyaallah..ganjarannya,Allah ja y tahu...Antara amalan2 yg kta leh buat ialah ; BERIKTIKAF di masjid...Tp,jgn lupa niat iktikaf lak ye...=)




Haaa....jgn lupa BERTADARUS Al Quran bersama kwan2 kita...Dgn bertadarus,secara xlangsung kita boleh perbaiki bacaan Al Quran kita dgn lebih baik...Sbb tu la Ramadhan juga dinamakan dgn "Syahrul Tilawah" yakni bulan membaca Al Quran...



Then, kalau pi masjid ka, atau mana2 tempat ke,jgn lupa ringankan tgn utk BERSEDEKAH
Setiap nilai yg disedekahkan...Masyaallah,ganjarannya berlipat kali ganda dgn apa yg kita sedekahkan.



Jangan lupa lakukan QIAMULLAIL...Insyaallah,time ne,mintak je apa yg kita nak dari Allah.Jgn malu2.Allah tu Maha Pemurah..tambah2 pulak bulan Ramadhan ne...Lagi la mustajab...So,bila dah bangun sahur tu,jgn sambung tido balik....Gunakan masa utk buat qiam....Rugi oooo...



Haaaa...last but not least,jgn tinggal SOLAT TARAWIKH...Tak kisah la nak buat berapa pon...20 ke,8 ke...Asalkan buat...tapi kalau 20 is much better...Solat tarawikh ne xde dlm bulan2 lain...So,memang rugi giler sapa2 yg wat x endah dgn bulan Ramadhan ne...So,usahalah utk kejar
AR RAHMAH, AL MAGHFIRAH & AL ITQUN MIN AN NAAR...'Dia' datang bukan utk menyusahkan umat manusia,bukan utk membebankan...Tapi 'dia datang utk membawa berita gembira buat hamba2 Allah...Seolah2 di depan kta ne ada selonggok emas..So,tunggu apa lagi...Ambik jela...Oke,Hepi Ramadhan..May Allah accept our fasting n our worship...Ameen=)