Friday, July 01, 2011

COUPLE ATAU SINGLE YA???HURMM...

0 comments
Salam.Apa kabar semua.Moga sihat la hendaknya.Nak tanya sikit,pernah dengar perkataan “COUPLE” x?
Takkan xpernah dengar kot…Haa,kita semua dah maklum apa itu couple sebenarnya.
Betul tak,setiap kali orang menyebut “COUPLE” mesti first mindset kita terbayangkan pasangan yang sedang dilamun cinta kan? SMS Jiwang2, Calling2….bagi hadiah,saling mengungkapkan rasa cinta dan rindu,tanya awak sihat ke x...and macam2 lagi senario2 orang yang sedang kemaruk berkapel nie(sori,xdak pengalaman lagi...so,xreti nak citer lebih2...hehe).So,apa yg salahnya?Bukankah cinta itu fitrah manusia?Bukankah setiap orang kena ready dulu sebelum menikah?Yg mana better?Couple or single???Jom kita discus sama2...



CINTA, fitrah setiap manusia, manusia diciptakan Allah dengan adanya fitrah (instinct) utk mencintai lawan jenisnya. Spt firman Allah; “Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, iaitu wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi ALLAH lah tempat kembali yang baik (Syurga).” (Ali Imran: 14).



Yaa,memang cinta itu fitrah. Tapi Islam datang utk mengajar kita camne nak salurkan fitrah itu ke jalan yg Allah redha. Agar cinta kita tidak dipimpini oleh nafsu and syaitan.Kita semua mahukan redha Allah rite? So,ikutlah ajaran Allah dan RasulNya. Confirm selamat dunia akhirat. Berkapel actually bukanlah budaya umat Islam yang beriman. Kerana berkapel lebih membawa kepada maksiat(senang cakap mendekati zina laaa) Try kita tgok balik ayat “....dan janganlah kamu mendekati zina...” Jika kita kaji ayat ini dgn details, Allah tidak mengatakan; “....dan janganlah kamu berzina...”....maka apa yg boleh kita faham disini, berkapel ialah salah satu daripada cabang mendekati zina!!!...Pegang-pegang tangan,berkepit sana-sini,bersembang 24 jam dll. Dimana batas2 pergaulan antara lelaki & wanita yg Islam telah gariskan? Di mana amaran2 Allah dan Rasul?Tapi bila dah kapel...segala2nya menjadi halal. Dosa dipandang ringan manakala Allah dipinggirkan...Nauzubillah.Cinta yg seperti inikah yg  kita damba2kan? 



Ummi pernah cakap kat ana, cinta selepas kahwin itu lebih indah dan bermakna.Bercinta itu xsemestinya perlu berkapel,tetapi berkapel itu surely bercinta(baca byk kali sikit kalau nak paham..hehe)By the way,Islam bukanlah agama yg memerangi fitrah manusia. Islam adalah satu-satunya agama yg meraikan fitrah manusia.Bukan setakat meraikan, malah dihiasi fitrah itu dgn keredhaan Allah. Menjadi single tu doesn’t meant xlaku ke apa ke. But kita yakin dgn janji Allah, wanita toyyibuun untuk lelaki toyyibaat...Kalau ingin bercinta sekalipun,make sure diri sudah bersedia,pastikan amaran Allah sentiasa diambil kira.Minta tolong ibu bapa sentiasa mengingatkan agar kita tidak terleka. Share your feels to your parents.Nescaya,Allah akan permudahkan yg selebihnya.Beri tumpuan dulu kepada cinta kepada Allah,Rasul,ibubapa dan sahabat2.Setiap orang sudah tertulis jodoh,maut dan rezekinya di Luh Mahfuz.Everything is determined by Allah.Yakinlah pilihan Allah adalah yg terbaik utk kita.Jodoh tu xkan kemana-mana...Oke...setakat 2 dulu yaa...Salam Alaik...

p/s: Ana pun nak bercinta,hehe...tapi dgn Allah dulu,to make sure betoi2 my love to Him is totally pure,not the fake one.Kalau kita mencari cinta Allah,nescaya cinta manusia akan menyusul.Anyway,apapun hal,Allah mesti didahulukan ya.Allah is our vision rite?Renung2kan & Slmt beramal=)